İşletmeniz için bir Instagram Mağazası oluşturmanın detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda Facebook Ticaret Yöneticisi’nde hesap oluşturmadan ödeme seçeneğine sahip bir Instagram Mağazası oluşturmaya kadar pek çok detayı bulabilirsiniz
Yakın zamanda ülkemizde de açılan Instagram Shop özelliği, KOBİlere, işletme ve markalara tüketicilerle buluşmak anlamında ciddi bir fırsat yaratıyor. Instagram Mağaza için işletmenizin Instagram’daki vitrini desek yanlış olmaz. Instagram Mağaza ile paylaşımlarınızda ve Hikayelerinizde öne çıkan ürünleri paylaşabilir ve ürünlerinizin Ara ve Keşfet kısmında kullanıcılarla buluşmasını sağlayabilirsiniz.
Yeni kullanıcı kitleleriyle buluşmak ve hem markanızı hem de ürünlerinizi daha detaylı bir şekilde anlatmak için Mağazalar’dan faydalanabilirsiniz.
Esasında Facebook’un ürünü olan Mağazalar, Instagram uygulamasında da kullanılabiliyor. Mağaza yerleşiminizi özelleştirebilir, koleksiyonlar ekleyebilir ve kullanıcıların ürünlerinizi keşfetmesi ve satın alması için kesintisiz bir alışveriş deneyimi oluşturabilirsiniz.
Instagram Mağazaları Nasıl görünüyor?
Instagram’daki Mağazalar şu anda masaüstünden görüntülenemiyor. Kullanıcılar Mağazalar’a sadece Instagram’ın iOS veya Android uygulamaları üzerinden erişebiliyor. Potansiyel müşterilerilerinizin ve takipçilerinizin, profilinizdeki Mağazayı Gör düğmesi ile Instagram’daki mağazanızı inceleyebileceğini de ekleyelim.
Instagram’da Mağaza oluşturmak için Ticaret Yöneticisi kullanımı
Öncelikle Mağazanızı Instagram uygulamasından veya Ticaret Yöneticisi ‘nden oluşturabileceğinizi söyleyelim. Aynı zamanda Ticaret Yöneticisi üzerinden mağazanızı özelleştirebilmeniz mümkün. Ancak Ticaret Yöneticisi’nin yalnızca bir bilgisayardan kullanılabileceğini belirtelim.
Ticaret yöneticisi neler sunuyor?
Ticaret Yöneticisi envanter yönetmeden, mağazanızın tanıtımını yapmaya kadar pek çok seçenek sunuyor.
Envanteri yönetme seçeneğiyle Kataloğunuza ürün ekleyebiliyor ve kataloğunuzdaki ürünleri silebiliyorsunuz. Koleksiyonlar oluşturma ile öne çıkarmak istediğiniz ürünleri belirleyebiliyorsunuz. Mağazanızı özelleştirme seçeneği ise tasarım açısından pek çok değişiklik yapmanızı sağlıyor. Yazı, düğme ve bağlantılarınızın boyutunu değiştirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra koleksiyonlarınızın rengini ve görünümünü seçebiliyorsunuz. Mağazanızın tanıtımını yapma ile Facebook’un reklam panelinde de olduğu gibi mağazanızın tanıtımını yapmak için reklamlar oluşturabiliyorsunuz.
Bu özelliklere ek olarak Mağazanızda Instagram ödeme özelliklerinden faydalanmak için Ticaret Yöneticisinin özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Alışverişi Tamamlama Özelliği (Instagram Checkout) ile Instagram’da Alışveriş’i kullanan sitedeki işlemleri, siparişlerin işleme alınmasını ve para iadelerini yönetmek için de Ticaret Yöneticisi’ni kullanabilirsiniz. Yine de bu özelliğin genellikle onaylı ABD işletmeleri için açık olduğunu belirtelim.
Ticaret Yöneticisi’nde Mağaza Oluşturma
İlk olarak Ticaret Yöneticisi‘nde bir Ticaret hesabı oluşturmanız gerektiğini söyleyelim. Ayrıca bir E-Ticaret platformu kullanarak da Ticaret yöneticisi üzerinden Mağaza oluşturabilirsiniz. Shopify, BigCommerce veya Feedonomics gibi e-ticaret platformlarınıdaki mevcut kataloğunuzu bağlayarak mağazanızı oluşturmanız mümkün.
Son olarak Facebook ve Instagram’da Mağaza oluşturmak için bir takım gereklilikleri karşılamanızın şart olduğunu söyleyelim.
Facebook ve Instagram’da mağaza oluşturmak için şartlar
Facebook’ta bir mağaza oluşturmak için Business Manager yöneticisi olmanız ve Facebook Sayfanızın ve kataloğunuzun aynı Business Manager’da olması gerekiyor. Bunun yanı sıra Business Manager’da Sayfa için Sayfayı yönetme ve katalog için Kataloğu yönetme izinlerine sahip olmanız gerektiğini belirtelim.
Instagram’da bir mağaza oluşturmak için ise Business Manager yöneticisi olmanız, Instagram işletme hesabınızın, Facebook Sayfanızın ve kataloğunuzun aynı Business Manager’da olması gerekiyor.
Ayrıca Instagram işletme hesabına bağlı Facebook Sayfası için Sayfayı yönetme izinlerine sahip olmanız, Katalog için Kataloğu yönetme izinlerine sahip olmanız gerekmektedir.
Ticaret Hesabı Oluşturma
Ticaret Hesabı oluşturmak için öncelikle İşletme Bilgilerini girin, ardından Ürünleri ve Ayarları ekleyip, Ödemeleri ayarlayın. Bu adımları tamamladıktan sonra Instagram hesabını incelemeye göndererek mağaza oluşturma sürecinin son adımını da yerine getirmiş oluyorsunuz.
Facebook bu adımların ardından hesabınızı incelemeye alarak onaylıyor. Bu onay süreci nedeniyle Mağazalar sekmesinin Ticaret Yöneticisi’nde görünmesi 2 haftayı bulabilir.
Mağazanızı oluşturma
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Ticaret Yöneticisi’nde mağazanızı oluşturmak için yalnızca masaüstü sürümünden ilerleyebilirsiniz.
Bunun için Ticaret Yöneticisi‘ne giderek Kullanmaya Başla adımından sonra Mağazanı Oluştur sayfasına gidiyorsunuz. Ardından Mağazanı Ayarlamaya Başla kısmında İnternet Siten‘i seçerek Kullanmaya Başla‘ya tıklamanız gerekiyor.
Burada İşletmeni Seç kısmı ile karşılaşacaksınız, bu alanda Sayfa yöneticisi olduğunuz Facebook Sayfalarının bir listesini göreceğinizi söyleyelim. Bu noktada Mağazanızı hangi işletmeye eklemek istiyorsanız onu seçip, ilerleyebilirsiniz. Bir sonraki adımda karşınıza Hesap Detayları çıkacak. Bu kısımda bir Hesap Adı girip, bir İşletme Hesabı seçerek ilerlemeniz yeterli.
Ardından insanların Mağazanı Görebileceği Yerler kısmına gelerek, mağazanızı nerede oluşturmak istediğinizi seçiyorsunuz. Örneğin bir Instagram işletme profiliniz ve bir Facebook Sayfanız varsa, bu alanda her ikisini de seçebilirsiniz.Ürünlerini Sergilemek İçin Bir Katalog Ekle kısmında ise mevcut bir kataloğu seçebilir ya da yeni bir katalog oluşturarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Son adımda Mağazanızın detaylarını kontrol ederek, İşyeri Sözleşmesi’ni gözden geçirin. Sözleşmeyi kabul ettikten sonra ise Mağazanı Oluştur‘a tıklayıp, Instagram Mağazanıza kavuşabilirsiniz.
Mağazanızı oluşturduktan sonra izleyebileceğiniz adımları yazının başında da aktarmıştık. Koleksiyon oluşturma seçeneğiyle, 6 ile 30 ürünün yer aldığı koleksiyonlar oluşturabilirsiniz. Mağazanızın görümünü özelleştirerek, öne çıkan koleksiyonunuzu kullanıcıların ilgisine sunabilirsiniz.
Bu adımların ardından Mağazanızı yayınlayarak, yeni kullanıcıları kendinize çekmeye başlayabilirsiniz. Bu arada koleksiyonlarınızın onaylanması gerektiğini de belirtelim. Facebook bu onay sürecinin genellikle 24 saat içinde tamamlandığını belirtiyor. Koleksiyonlarınız onaylandıktan sonra tüketiciler mağazanızı görmeye başlıyor.
Ödeme Özelliğine Sahip Mağazalar Oluşturma
Ticaret Yöneticisi’ni kullanarak, ödeme adımında kullanıcıları farklı bir internet sitesine yönlendirmek yerine müşterilerinizin alışverişlerini Instagram ve Facebook’ta olanak tanıyan bir mağaza da oluşturabilirsiniz. Bu mağazalar, Facebook uygulama ailesinde Alışverişi tamamlama özelliğine sahip mağaza olarak tanınıyor.
Tıpkı diğer mağaza türünde olduğu gibi tüketicilerin ürünlerinizi görüp inceleyebildiği bu mağazalarda, satın alma işlemi uygulama içinde tamamlanıyor. Alışveriş tamamlama özelliği şu anda ABD’deki sınırlı sayıda işletmeye açık. Biz yine de bu özelliğe değinelim.
Ödeme özelliğine sahip bir mağaza oluşturmak için öncelikle Ticaret Yöneticisi’ni kullanma şartlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Ticaret yöneticisine girmeden önce Facebook’a giriş yapmış olmanız gerektiğini de ekleyelim.
Mağazanızı oluşturma
Bir önceki Mağaza oluşturma seçeneğindeki gibi Ticaret Yöneticisi üzerinden Mağazanı Oluştur sayfasına gidin. Ancak bu sefer sayfada Alışverişi Facebook veya Instagram’da Tamamla‘yı seçin. Kullanmaya Başla‘ya tıkladıktan sonra Ticaret Yöneticisini ya da kullandığınız e-ticaret platformunu tercih edin.
Eğer Ticaret Yöneticisi’ni tercih ederseniz, kullanmak için Facebook veya Instagram’ı seçmeniz gerekiyor. Sonraki adımda ise Ticaret Yöneticisi hesabını tamamlamak için gerekenleri gözden geçirerek ilerleyebilirsiniz. Ticaret hesabını oluşturduktan sonra Kurulumu Bitir’e tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.