Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay yüzeyini kapsamlı olarak incelemek üzere bir şekilde diğerine dönüşen küçük robot gönderecek.
Uydumuz Ay’ın insanlı görevlerle yeniden ziyaret edilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Ay yüzeyini kapsamlı olarak incelemek üzere geliştirdiği top şeklindeki robot da bu çalışmalardan sadece biri.
İnsanlığın Ay’da kalıcı olarak bulunmasına yönelik yapılan çalışmaların ve buna bağlı olarak geliştirilmesine devam eden araçların uydumuzun zorlu yüzeyinde hangi şartlar altında hareket edeceğini bilmek ilerisi için oldukça önemli. JAXA’nın üzerinde çalıştığı ‘Lunar Cruiser’ adlı araç için Ay’a gönderilmesi planlanan robotu farklı kılan özellik ise robotun şekil değiştirebilmesi olarak karşımıza çıkıyor.
JAXA’yla birlikte Sony, Doshisha Üniversitesi ve oyuncak üreticisi Tomy Company’nin de dahil olduğu ortaklık neticesinde geliştirilen robot oldukça küçük boyutlara sahip. 88 mm çap ve 250 g ağırlığa sahip olacak araç, Ay yüzeyine ulaştığında top halinden “koşucu” şekline dönüşecek. Robotun iki yarım küre halinde üretilecek olan dış iskeletinin yanlara doğru açılmasıyla elde edilecek bu şekil, aracın Ay yüzeyinde hareket etmesini sağlayacak.
Ay yüzeyinden görüntü ve veri elde etmek üzere gönderilecek robotun JAXA’ya göre asıl görevi ise Lunar Cruiser’ın yüzeyde hareket ederken buna ay toprağı diyebileceğimiz regolitin nasıl tepki vereceğini anlamak.
Robotun çapı göz önünde bulundurulduğunda, aracın elde ettiği verileri Dünya’ya gönderecek kadar güçlü bir vericiye ev sahipliği yapamayacağını görüyoruz. Burada da devreye robotu Ay’a getiren iniş aracı giriyor. Bu anlamda iniş aracı, robotun elde edeceği verilerin Dünya’ya iletilmesini sağlayan bir röle olarak görev yapacak.
JAXA, robot kâşifi ispace’in Ticari Ay iniş aracıyla 2022 yılında uydumuza göndermeyi planlıyor.