Türkiye’nin en kapsamlı yapay zeka etkinliğinde herkes için bir içerik bulunuyor. Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden enerjiye, üretimden bankacılığa, savunma sanayiinden eticarete birçok panelin yer aldığı; yapay zeka uzmanlarının çalışmalarını ve dünyadaki son yapay zeka gelişmelerini aktarıldığı açılış konuşmaları TRAI Kurucusu Halil Aksu ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç tarafından gerçekleştirildi.
ING Türkiye Ana sponsorluğunda, Etiya, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, SAP,Turkcell, VeriPark, gibi alanında önde gelen firmaların desteğiyle gerçekleşen Türkiye Yapay Zeka Haftası’nın açılış konuşmasını Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi kurucusu Halil Aksu gerçekleştirdi. (Program hakkında bilgi için: https://turkiye.ai/traiweek22/ )
Moderatörlüğünü Hakan Akben’in Assembly Buildings’ten yaptığı Türkiye Yapay Zeka Haftası’nda açılış konuşması için söz verdiği Halil Aksu, “Yapay zeka bugünlerde dünyanın en önemli teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz. 2010’lu yıllara damgasını vuran yapay zeka, 2020’li yıllarda da gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam edecek. Hayatımız yapay zeka sloganı çok doğru. Yapay zeka özellikle hayat kurtarmak için kullanılmalıdır. Madencilik alanında artık kazalara ve ölümlere son verilmelidir. Sağlık alanında hekimlere yardımcı olmalı, hayatlar kurtarmalı, insanlığın hastalıklardan çektiğine son verilmelidir. Ayrıca ilkim ve enerji krizlerinin de çözümü yapay zeka desteğiyle olacak ve önümüzdeki yıllarda heyecan verici gelişmeler görmeye devam edeceğiz.” dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç zirve açılış konuşmasında “Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Başta yapay zeka olmak üzere yeni nesil teknolojiler Türkiye için sosyoekonomik gelişme adına büyük bir fırsattır. Bu teknolojiler sayesinde mevcut küresel zincirin yeniden şekilleneceğini görüyoruz. Toplumsal ekonomide uluslararası düzenin işleyiş kuralları baştan yazılıyor. Bizde bu fırsatların farkında olarak daha çevik bir yönetim anlayışı ile dijital dönüşümü içselleştirmiş bir Türkiye için çalışıyoruz. Buradaki mottomuz “Dijital Türkiye”dir.
Geçen sene Ağustos 2021’de Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi yayınladık. Strateji kapsamında 6 ana önceliğimiz var. 24 amacımız ve 119 tedbirimiz bulunmaktadır. Buradaki mottomuz ise “Küresel Ölçekte Yapay Zeka”. Yapay zekanın tek başına 2025 yılında GSMH’ya katkısının %5’e yükselmesini bekliyoruz. İnsan kaynağı çok önemli ve 2025 yılına kadar 50.000 istihdam sağlanacağını umuyoruz. Yapay zeka alanında lisansüstü mevcut program sayımızı ise 11’e çıkartmayı hedefliyoruz.
Yapay zeka sürekli gelişen ve yeni fırsatların olduğu bir alan olması dolayısı ile ortak sorunlara çözüm olacak sinerjileri yaratmak için diğer ülkelerle ve uluslararası örgütlerle işbirliği yaparak güncel tartışmaları yakından takip etmekteyiz. Bu alanda OECD, Birleşmiş Milletler toplantılarına katılıyor ve yapay zeka ile ilgili dünyayı yakından takip ediyoruz.” dedi.
Etkinlikte “ Yapay Zekaya Global Bakış ve Trendler” adlı oturumda yer alan ING Global Chief Analytics Officer Kerem Tomak, “ING olarak müşterilerimizin iş ve özel hayatlarında bir adım önde olmalarını mümkün kılmayı amaçlıyoruz, bu kapsamda dijitalleşme stratejimiz çerçevesinde daha iyi bir yaşam için çözümler sunmaya ve uçtan uca, zahmetsiz, pürüzsüz bir müşteri deneyimi sağlamaya odaklanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapay zeka alanında neler öne çıkacak diye baktığımızda, ilk olarak analitik alanında otomasyonun ve ölçeklenebilirliğin sağlanması diyebiliriz. İkinci alan ise insan odağı. Yapay zekayı desteklemek için teknoloji çözümlerini ölçeklendirmek, yeteneklerimizi nasıl ölçeklendirdiğimiz sorusunu da beraberinde getiriyor. Burada veri analitik uzmanlarını veri bilimcisine dönüştürmek ya da araçları daha geniş bir tabana nasıl yayabiliriz konusu öne çıkıyor. Diğer bir nokta ise yapay zeka ve etik. Yapay zekayı en etkili ve aynı zamanda sosyal açıdan en sorumlu şekilde nasıl kullanırız sorusu önümüzdeki günlerde daha da önemli olacak. Bütün bu gelişmelerle beraber, müşterilerimizin yaşam yolculuklarında ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri başka nerelerde sağlayabileceğimiz konusu üzerine de çalışmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik alanında da yapay zeka ve veriden yararlanıyor, daha fazla ESG tabanlı çözümler üretiyoruz” dedi.