Kur fiyatlarındaki yükseliş ve yeni teknolojilerin pahalılığı sebebiyle yeni telefon alamayan kullanıcıların ilk durak noktası ikinci el telefon piyasasından sevindirici bir haber geldi. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre ikinci el cep telefonları ve tabletler, belirli aşamalardan geçtikten sonra garanti belgesiyle satılabilecek.
Akıllı telefon üreticileri, her sene amiral gemisi model çıkarmalarının yanı sıra neredeyse her ay yeni bir telefonu piyasaya sürüyor. Birçok kullanıcı bu telefonları almak istese de dolar ve euro kurunun yüksek olmasının yanı sıra telefonların başlı başına pahalı olması da kullanıcılarla amiral gemisi telefonlar arasında büyük bir engel olarak kalıyor.
Tabii ki böyle durumlarda iyi telefon almak isteyenlerin önüne genelde iki adet seçenek sunuluyor. Bu seçenekler arasındaysa telefonu yurt dışından alıp IMEI kaydını ülkemizde gerçekleştirmek veya ikinci el telefonlara yönelmek bulunuyor.
İkinci el cihazlar önce yenilenecek
22 Ağustos Cumartesi günü Resmi Gazete’de ‘Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik‘ başlığıyla yayınlanan yeni yönetmelik, ikinci el telefon veya tablet almak isteyenlerin kuşkularını kaldıracak. Kullanılmış telefon veya tablet, yenileme merkezine iletilecek ve yenileme merkezi tarafından yenilenecek.
Yenilenen telefonların ambalajlarında ‘yenilenmiş ürün‘ ibaresine yer verilecek ve bir parça değişikliğinin gerektiği durumlarda değiştirilen parçalar ithalatçı onaylıysa bu durum da ‘üretici onaylı parçalar kullanılarak yenilenmiş ürün‘ ibaresiyle belirtilecek. Tabii ki yenileme işlemleri için telefonların en az bir yıl kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması gereklilikleri aranacak.
İkinci el cihazlar da garantili olacak
İkinci el telefon veya tablet almak isteyen kişileri belki de en çok rahatlatan konuysa yenilenmiş cihazlara getirilmesi zorunlu olan garanti konusu oldu. Başka bir deyişle bir ürün yenilendiyse bu ürüne ‘yenilenmiş ürün garantisi‘ getirmek zorunlu bir hal aldı. Yenilenmiş ürün garantisi taahhüdünün hazırlanması sorumluluğunun yenileme merkezine, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat yükünün ise yetkili satıcıya verildiği aktarıldı. Yönetmelikte son olarak yenilenmiş ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılması gerektiği şu şekilde bildirildi:
“Yenilenmiş ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satışa sunulması zorunludur. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun hazırlanması sorumluluğu yenileme merkezine, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat yükü ise yetkili satıcıya aittir. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla verilebilir.“